Hírek

Elérhetőségek

Tudásbazár - Szurokné Györe Diána

Első interjúnkat Szurokné Györe Diánával készítettük.

Téma: Cukrászat

1. Hogyan ismerkedtél meg a cukrászattal? Hogy lett az életed része?

Mindig is szerettem sütni, mert kikapcsol. A gyerekek születésével ez valamennyire háttérbe szorult. De ahogy nőttek egyre több időm jutott sütésre, sokszor velük együtt is. Elkezdtem a születésnapjukra tortákat sütni, ami meglepően jól ment.

2. Mikor és miért érezted úgy, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

A családból, baráti körből egyre több megkeresést kaptam, hogy nekik is sütnék- e egy tortát? Innen jött az ötlet, hogy beiratkozom a cukrász képzésre.

3. Jelenleg tanulod magát a mesterséget. Milyen pluszt ad neked a képzés? Hogyan segíti a munkádat?

Megtanultam az alapokat, a technológiákat, amiket bár, már valamilyen szinten tudtam, sokat olvastam, videókat néztem, sütés témájú csoportokban láttam. De azért az más, mikor élőben látod, megfogod, dolgozol az adott termékkel, kérdezhetsz és a tanártól személyesen tanulhatod meg az legapróbb fortélyokat is. Illetve olyan dolgokat is kipróbálhatok, megtanulhatom az elkészítésüket, amiket mondjuk már régóta szerettem volna, de itthon nem volt rá időm, kapacitásom.

Eljutottam egy olyan szinte, hogy ha olvasok egy receptet, rögtön tudom, hogy hogyan fogom azt az én ízlésemre formálni, mert a fejemben vannak már a folyamatok, mit-mivel tudok pl. helyettesíteni, vagy kevesebb, több kell valamelyik alapanyagból, mi hogy működik egymással.

4. Te mit tudsz hozzáadni? Mitől lesz érték számodra és mások számára a cukrászat, vagy maga az elkészült sütemény?

Minőségi alapanyagokkal dolgozom, aminek az a hátulütője, főleg a mostani gazdasági helyzetben, hogy ez sajnos nem olcsó. De én azt vallom, hogy nem csak szépnek, finomnak is kell lennie. Az íz nekem fontosabb, mint a megjelenés. Ettem már kívül gyönyörű, de ízre csalódást okozó süteményt. Igyekszem mindig valami egyedit alkotni, eddig talán, ha kétszer készítettem ugyanolyan tortát. Folyamatosan követem az új a burkolási, díszítési technikákat, amit a képzésen nem tudok megtanulni.

5. Mit szeretsz legjobban a szakmádban?

A tortákat. Ott kiélhetem minden kreativitásomat, mind ízben, textúrákban, de leginkább a díszítésben.

6. Tavaly és az év első felében mézeskalácssütő szakkört vezettél. Vállalnád-e a későbbiekben is, hogy megosztod a tudásod másokkal?

Igen, vállalnám.

7. Megosztanád -e a kedvenc süteményed receptjét? (Vagy bármilyen receptet? )

Igen. Már meg is osztottam párat a sütiknek, tortáknak létrehozott Dióka-Torták és sütemények nevű Facebook oldalamon.

Köszönjük Diának, hogy megosztotta velünk gondolatait! 

A fent nevezett oldalt a linkre kattintva tudják megtekinteni: 👇
https://www.facebook.com/profile.php?id=100073676874512

Szeretsz sütni? Sokan dicsérik a süteményeid? Ez a hobbid? Oszd meg velünk TE is a tudásod! 😊
 

Szurokné Györe Diána

Egy recept Diától

Muffin mascarponés citromkrémmel

Muffin hozzávalói:

250 g liszt
125 g cukor
125 g olvasztott margarin
2 kávéskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
200g natúr joghurt
1 tojás

A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és elkeverjük. Majd mehet hozzá sorban a tojás, a joghurt, végül az olvasztott, de nem forró margarin. Összedolgozzuk egy spatula segítségével, majd muffin formákba kanalazzuk. Ez lehet szilikonos forma, vagy muffin papírral kibélelt forma is. Én fagyis kanalat használok a kiadagoláshoz, egy gombóc tészta az pont egy muffin. A lényeg, hogy a forma a kétharmadáig legyen csak megtöltve.
160 fokon, légkeveréssel 20 percet sültek nálam, még aranybarna színt nem kaptak.

Ez idő alatt elkészítjük a citromos krémet, melynek hozzávalói a következők:
250 g mascarpone
2 dl habtejszín
3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 közepes citrom

A mascarponét a jól behűtött habtejszínnel habbá verjük, majd hozzáadjuk a szitált porcukrot, vaníliás cukrot, belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét. Az egészet összekeverjük. Csillag csöves habzsákba töltjük, majd a kihűlt muffinok tetejére nyomjuk.

 

Szurokné Györe Diána